martes, septiembre 02, 2014

El tresor del castell de Marinyén. La Valldigna.


Título: El tresor del castell de Marinyén. La Valldigna.
Colección: Llegir en Valencià
Autor: Isabel Canet
Editorial: Bromera
Ilustraciones: Paula M. Rufat
Diseño de la colección: Carles Barrios
Páginas: 60
Fecha: diumenge 6 de juliol 2014 

Esto va de...
Com Gonçal, el jove hostaler de Tavernes, de vegades em pregunte com seran aquells indrets remots del món on es despleguen les aventures. Seran paratges de dunes viatgeres? Boscos d’arbres somniadors? O mars calents i escumosos?
Com ell, jo també vaig escoltar històries a la vora del foc les nits de lluna llangorosa i vaig forjar els meus somnis a l’ombra de les flames. Sent, doncs, igualment, l’anhel de partir;  de deixar la pell vella a l’arca de les golfes, d’amagar el meu nom sota el caliu de les cendres i de fugir lleugera amb un tresor al cap i el cor blanc, per estrenar.
Gonçal n’està disposat. Té el destí a l'abast de les mans. Tot seu. Però, vet ací que, just quan l'aferrarà, en descobrirà l’abast i la mida; i aquesta descoberta li esborrarà la innocència. És el preu de l’experiència. El motiu del retorn.
Ves, Gonçal! Busca el tresor del castell de Marinyén a la llum de la lluna plena. Segueix els consells del vell ermità, creua la Valldigna de banda a banda per esbrinar el secret de la reina mora i recull pel camí les ofrenes de la vida. El teu somni és el més antic del món. Nosaltres, de casa estant, et seguirem, i gaudirem de cadascuna de les teues passes. Que la fortuna et guie, amic!

Escritora
Isabel Canet Ferrer va nàixer a Simat de Valldigna el 1970. És llicenciada en Geografia i Història, especialitat Història de l'Art, per la Universitat de València. Sempre ha compaginat l'interés per la investigació historiogràfica amb l'estima per la literatura. El resultat són un grapat d'articles que ha publicat en revistes especialitzades i llibres col·lectius diversos.
En els darrers anys s'ha dedicat, entre altres coses, a la defensa del patrimoni cultural. Des del 2008 és fundadora i presidenta d'Arc de Mig Punt. Associació Memòria i Patrimoni, una associació sense ànim de lucre que té per objectiu la promoció del patrimoni cultural de la Safor (per més informació podeu vore: arcdemigpunt.wordpress.com). Actualment és membre del Consell General del Centre d'Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell, de l'associació d'escriptors Saforíssims i de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.
El 2008 va publicar un primer llibre de biografies, titulat Or i Vellut. Retrats de dones de Gandia, que recollia les experiències vitals de nou dones destacades de la capital de la Safor.
El 2010 va quedar finalista del Premi Enric Valor de Narrativa Juvenil i acaba de publicar la seua primera novel·la fantàstica La Copa dels Orígens, amb Edicions del Bullent.
Pròximament publicarà una altra novel·la juvenil titulada El baró de foc, i una rondalla inspirada en les llegendes de la Valldigna que porta per títol El tresor del castell de Marinyén. (http://isabelcanetferrer.blogspot.com.es/)

Dramatis personae
  • Gonçal - Hostaler.
  • Fra Bononat - Abat del monestir de Santes Creus.
  • Jaume II - Rei de la conrona d'Aragó.
  • Fra Pericó - Monjo refugiat a l'ermita de Palomara.
  • Vicent ed l'era - Llaurador. Pare de Prisca.
  • Prisca - Filla de Vicent.
  • Aanasi - Moliner enamorat de Prisca.


¿Qué me ha parecido?
Ací tenim un clar exemple, de com amb poques paraules construir un relat amé i entretingut, que ens dóna de tot i amb una riquesa de vocabulari que deixaria bocabadat a més d'un.
De vegades pense que aquests escriptors tenen molta facilitat per fer aquest tipus de rondalles, perquè no és tan sols la gràcia que tenen per a escriure-les sinó també la manera en què ens enxampen.
Relat molt amé que m'ha fet gaudir d'una molt bona vesprada. El recomane a tothom.

No hay comentarios:

Publicar un comentario